Електронні цигарки: самообман двічі

2017-10-18

Двоє передніх зубів та шматок язика – стільки коштувала мешканцю Флориди любов до цигарок. Чоловік вирішив покурити, а електронна цигарка, яка мала позбавити його шкідливої звички, несподівано вибухнула. Пожежники звинувачують акумулятор.

Популярний на Заході девайс стає поширеним і на Україні. Люди купують модні прилади, сподіваючись, що електронні цигарки замінять їм звичайні і допоможуть позбавитися шкідливої звички. Але насправді продовжують палити і шкодити здоров’ю. Через нещастя, що трапилося з американцем, у Йорданії, Австралії, Канаді, Туреччині, Бразилії, Данії та Норвегії продавати чи рекламувати електронні цигарки заборонили. В Україні про це ніхто не замислюється.

Людей легко беруть «на гачок» «Кидай палити легко», «Палити можна будь-де», «Економія», «Жодного неприємного запаху», «Альтернатива палінню», «Можна палити у ліжку», – не втомлюються повторювати продавці електронних цигарок з плакатів, білбордів та рекламних листівок. - Це хороший подарунок! От дивіться, в кафе палити заборонено, але ви можете дістати ось цю штуку, – кремезний хлопець переконує жіночку купити електоронну цигарку в якості подарунка для чоловіка. - Синку, палити – небезпечно! А ви пропагуєте…, – не стримується бабця, що проходить повз прилавок посеред підземного переходу. - Бабулю, та це ж практично ліки! Відчуття наче палите, а здоров’я не псуєте, – хлопець встигає і відкинути претензії, і продовжити рекламувати свій продукт. – А ви подумайте, це ще й економія – один раз купив і забув… Якась жінка, послухавши розмову, таки віддає хлопцеві 175 гривень. Що жінка принесе чоловікові?

Електронні цигарки почали виробляти у 2004-му році в Гонконзі. В Україну вони приїхали у 2008-му році. Електронний замінник ззовні нагадує звичайну цигарку. Для відчуття справжності кінчик цигарки навіть світиться, коли робиш вдих. Вся відмінність у комплектації. Для того щоб електронна цигарка працювала, до комплекту входить акумурятор, парогенератор та змінні картриджі з ароматизованою рідиною всередині.

У електронних цигарках немає нікотину, Їх створили для того, щоб повністю виключити нікотин – основний компонент цигарок, який пагубно впливає на слизову оболонку трахеї та бронхів. Шкідливі речовини, які людина вдихає з електронної цигарки, також подразнюють слизову трахеї та бронхів. Можливо, вони мають не такий сильний вплив, як нікотин та смоли, але цей, нібито безпечний дим, який вдихає людина під час паління електронної цигарки, все одно негативно впливає на епітелій трахеї та бронхів. Під час паління електронних цигарок так само, як і звичайних, необхідно затягуватись і робити певний тиск на вдосі. Це погано впливає на дихальну систему організму людини.

Електронні цигарки – не метод кинути палити - Електронну цигарку мені подарували, – розповідає менеджер Юрій, який палить вже десять років. – Це чудовий спосіб кинути курити. Хтось жує моркву чи смокче цукерки, коли з'являється бажання, а я беру електронну цигарку. Виходить, ніби і процес той самий, а нікотин і смоли не вдихаєш. Одна така цигарка коштує 150-200 гривень. Вона ніби нікому не заважає і не шкодить, заряджається від комп’ютера: просто, зручно і сучасно.

Лікарі впевнені, що електронні цигарки – це не вирішення проблеми курця, а омана ним самого себе. Рятуючи легені від смол, людина наражає на небезпеку серце та судини. - Електронні цигарки лише поглиблюють залежність, Все просто: викурюючи їх, людина знімає з себе відповідальність за своє здоров’я – вірить, що все безпечно. Тому це не метод кинути палити. Електронні цигарки не допомагають нічим абсолютно. Люди, які використовували електронні цигарки кажуть, що цей модний девайс практично нічого не дає. Він не замінює ефекту звичайної цигарки і не позбавляє від потягу до паління.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомляють, що в Україні електронні цигарки не пройшли відповідних медичних випробувань. Тому їх не можна розглядати як медичний виріб. В Україні, як і в багатьох інших країнах, поширення електронних цигарок зумовлено тим, що вони формально не підпадають ані під категорію медичних засобів, ані тютюнових виробів.

Мінздрав рекомендує громадянам утриматися від придбання та вживання так званих електронних цигарок.

Хочете не курити – усвідомте проблему.

На сьогоднішній день 90% всіх захворювань легенів є наслідком паління. Найчастіше внаслідок паління виникають хронічні обструктивні бронхіти та злоякісні утворення. Прямі методи (заміна цигарок таблетками чи висушеними рослинами) не допомагають. Сила волі самого курця, розуміння ним самим того, що паління погано впливає на здоров’я – це найдієвіший спосіб позбавитися шкідливої звички. Цукерки, зернята замість цигарок, таблетки від паління також не допоможуть. - Дуже гарно діє метод, коли курець бачить синюшну людину, яка задихається, тоді він усвідомлює масштаби лиха, бере в руки силу волі і кидає палити.

Тому пропаганда здорового способу життя і наочні приклади наслідків паління можуть допомогти зменшити кількість тих людей, які палять.

Кiлькiсть переглядiв: 298

Коментарi